BlogTransformă razele solare în energie electrică cu panouri solare fotovoltaice on-grid

februarie 13, 2020
https://www.grupaxa.ro/wp-content/uploads/2020/02/panouri-fotovoltaice-piatra-neamt.jpg

Durata de viata de cel putin 25 ani

Sistemele fotovoltaice NIBE PV sunt de tip on-grid adica nu functioneaza cu acumulatori (baterii). O parte din energia produsa este consumata direct iar surplusul este injectat in reteaua electrica nationala pentru a fi recuperat noaptea sau cand sistemul fotovoltaic nu face fata cerintelor.

Utilizarea sistemelor fotovoltaice on-grid impreuna cu pompele de caldura NIBE in aplicatii de incalzire, racire si preparare apa calda, reprezinta o oportunitate de reducere a consumului electric pe toata durata anului, mai ales in aplicatii cu racire activa/pasiva in sezonul cald atunci cand consumul electric este mai ridicat si cantitatea de energie electrica produsa este mai mare.

Beneficii

Panourile solare fotovoltaice NIBE PV sunt construite din celule de siliciu monocristalin care capteaza lumina solara si o transforma in electricitate prin tehnologia PERC.
Cadru suport este realizat din aluminiu anodizat rigid de culoare neagra si indeplineste cele mai inalte standarde de stabilitate si rezistenta la coroziune. Un panou solar reprezinta de fapt un suport cu 60 de celule fotovoltaice.
• Strat anti-reflexie, care imbunatateste absorbtia luminii si reduce depunerile de praf
• Eficienta ridicata in conditii de luminozitate scazuta prin caracteristici de transmisie remarcabile
• Rezistent la conditii meteorologice nefavorabile (grindina, zapada, gheata, variatie mare de temperatura)
• Gestionare si monitorizare de pe smartphone, PC sau tableta prin NIBE Uplink cu modulul NIBE EME20

Sistem complet on-grid

O parte din energia produsa este consumata direct iar surplusul este injectat in reteaua electrica nationala pentru a fi recuperat noaptea sau cand sistemul fotovoltaic nu face fata cerintelor.



Ce cantitate de energie electrica va genera un sistem fotovoltaic ?

Figura exprima radiatia solara ca procent din radiatia globala in raport cu unele suprafete inclinate orientate diferit fata de pozitia SUD.

Harta prezinta radiatia solara globala in Romania, masurata pe suprafete orizontale. Cu ajutorul figurii si a hartii, se poate estima valoarea anuala a radiatiei solare care cade pe suprafatele pe care sunt amplasate panourile solare fotovoltaice.

100% este radiatia solara care cade pe o suprafata orizontala, care, in sudul Romaniei este intre 1420 si 1451 kWh / mp / an.  Unghiul optim de inclinare este de 45°
1. Se calculeaza radiatia solara anuala cu ajutorul hartii. Radiatia solara specifica a instalatiei se obtine in procente, in functie de locatia panoului solar conform figurii.
2. Se inmulteste rezultatul cu iesirea de varf a instalatiei (2,95 / 5,9 / 8,9 / 11,8 / 20,7 kW).
3. Se inmulteste rezultatul de la pct. 2 cu o constanta de 0,9 pentru a calcula productia de energie in kWh / an (cu o rezerva de umbra, murdarire si acoperire de zapada).

Exemplu:

Un pachet fotovoltaic monofazat Nibe PVK 10-10, in Giurgiu, cu o inclinare de 45° si instalare pe sud, va genera maxim: 1451,1 x (112/100) x 2,95 x 0,9 = 4315 kWh/an
Acelasi pachet fotovoltaic monofazat Nibe PVK 10-10, in Iasi, cu o inclinare de 45° si instalare pe sud, va genera maxim: 1358,9 x (112/100) x 2,95 x 0,9 = 4041 kWh/an